Podzimní volby
ON-LINE: Češi volí, Klaus nechce rychlokvašky, Havel léčil Prahu

Na Praze 8 odvolili i manželé Václav a Livia Klausovi.

Volby živě

15.10.2010 14:00 Původní zpráva Aktualizováno 15.10. 17:00

On-line

V Česku začaly senátní a komunální volby. V pátek a sobotu 15. a 16. října si lidé po celé zemi zvolí své zástupce do obecních zastupitelstev a vyberou také třetinu senátorů, tedy 27 z jednaosmdesáti. Server TÝDEN.CZ přináší on-line reportáž.

  • 14:00
    TÝDEN.CZ
    Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line reportáže z prvního dne konání komunálních a senátních voleb v Česku.
  • 14:01
    V celém Česku se úderem čtrnácté hodiny otevřely volební místnosti. Lidé budou rozhodovat o novém složení obecních zastupitelstev i o tom, jak se obmění třetina horní komory sněmovny.
  • 14:05
    sčítání hlasů
    Oficiální výsledky komunálních a prvního kola senátních voleb budou oficiálně vyhlášeny v úterý. Od středy 20. října pak poběží desetidenní lhůta, v níž bude možné zpochybnit platnost výsledků.
  • 14:08
    ODS
    Nejvíce primátorských křesel bude obhajovat Občanská demokratická strana, a to šestnáct z třiadvaceti. Naopak nové strany TOP 09 a Věci veřejné mohou jen získat.
  • 14:19
    K urnám se během úvodního dne chystají i politici. Mezi prvními odevzdá svůj hlas například šéf KSČM Vojtěch Filip v Českých Budějovicích, nebo brněnský primátor Roman Onderka. Krátce po čtrnácté hodině odvolí i úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, a to ve Slavkově u Brna. Ministr životního prostředí Pavel Drobil bude hlasovat také krátce po otevření místností, v Bohumíně na Karvinsku.
  • 14:24
    sčítání hlasů
    Dnes a v sobotu se komunální volby neuskuteční v osmnácti ze zhruba 6500 obcí. Ve čtyřech středočeských obcích navíc nestihli včas podat kandidátky, jejich obyvatelé tak volit rovněž nepůjdou. Týká se to obcí Libenice, Zlosyň, Řitonice a Kovanec.
  • 14:27
    Volit se nebude ani v Chotči na Pardubicku. I tam nepodali kandidátku včas. "Je to ostuda, já se za to nesmírně stydím, jsem starý harcovník už dvacet let," řekl chotečský starosta Vladimír Pražan.
  • 14:30
    TÝDEN.CZ
    Jiné problémy řešily Věci veřejné v Praze 3. Před několika dny vyzvaly voliče, aby nevolily trojku na své kandidátce, Františka Pytelu. "Pan Pytela ve chvíli, kdy předkládal dokumenty a začal s námi komunikovat, se o některých věcech, které jsou součástí etického kodexu, zapomněl zmínit," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ tamní lídr VV Pavel Dobeš.
  • 14:33
    sčítání hlasů
    Volební místnosti budou dnes otevřeny od 14 do 22 hodin; zítra se otevřou v osm a zavřou úderem 14. hodiny. Hned poté začne počítání hlasů. Voliči by si neměli zapomenout s sebou vzít průkaz totožnosti - občanský průkaz, nebo cestovní pas.
  • 14:39
    Mezi těmi, kteří s odevzdáním hlasů neotálejí, tradičně převládají starší lidé. Na snímku volička v Liberci.
  • 14:55
    Přestože se o třetině Senátu rozhodne nejpozději v druhém kole, jež se koná příští víkend, v novém složení se horní komora poprvé sejde až ve středu 24. listopadu. A to kvůli lhůtě, během níž mohou lidé zpochybnit výsledky, a lhůtě, kterou Nejvyšší správní soud má na to, aby o jejich stížnostech rozhodl.
  • 15:00
    Dva největší kandidáti na nového pražského primátora - Bohuslav Svoboda (ODS) a Zdeněk Tůma (TOP 09) - už odvolili. Tůma volil ve Vokovicích, Svoboda vzal do místnosti na základní škole v Sázavské ulici v Praze 2 i svou čtyřměsíční vnučku.
  • 15:17
    Pro výsledek voleb je klíčová účast voličů. Nižší zájem lidí o volby zpravidla nahrává pravici. Volby do Senátu většinou nemají příliš vysokou účast. Při posledních volbách do Senátu před dvěma lety přišlo volit 39,5 % lidí v prvním kole, ve druhém dokonce jen necelých 30 % lidí.
  • 15:24
    O komunální volby mají voliči obvykle větší zájem. Při posledních dvou se účast pohybovala kolem 45 % - v roce 2002 to bylo 45,5 %, před čtyřmi lety pak o procento více, 46,4 %.
  • 15:28
    sčítání hlasů
    Příležitost zúčastnit se voleb si nenechala ujít ani jedna z nejstarších obyvatelek Česka. Marie Fišerová, které v listopadu bude už 106 let, byla dokonce první voličkou v Hořicích na Jičínsku. "Složité to nebylo. Všechny je znám," řekla o výběru kandidátů. Koho volila, však prozradit nechtěla. "Je to tajné," upozornila Fišerová.
  • 15:33
    ČSSD
    Do druhého kola senátních voleb, které se bude konat příští pátek a sobotu, postoupí kandidáti na prvních dvou místech, pokud v prvním kole nikdo nezíská nadpoloviční většinu. ČSSD může v senátních volbách jen získat, neobhajuje totiž žádný mandát.
  • 15:36
    ODS
    Odvolil už i primátor Liberce Jiří Kittner, který před časem upoutal pozornost svým volebním spotem upomínajícím mistrovství světa v klasickém lyžování.
  • 15:43
    volební komise
    V malé obci Skotnice na Novojičínsku dostávají voliči bez rozdílu věku i politických preferencí za účast tvarohové a makové koláčky. Podle starostky Anny Mužné je to už potřetí.
  • 15:48
    K volebním urnám už dorazil i prezidentský pár, a to na Základní uměleckou školu v Praze 8. Václav Klaus novinářům neprozradil, koho volil. Pouze podotkl, že nikoho nekřížkoval. Na rozdíl od jeho choti Livie.
  • 16:00
    sčítání hlasů
    Splést se při odevzdání hlasu je mnohem snazší než při parlamentních volbách. Pokud volič okřížkuje na kandidátkách více lidí, než je počet členů zastupitelstva, jeho hlas jde do stoupy. Navíc je třeba dát pozor i na barvu obálek. Vyplněné lístky pro komunální volby musí přijít do šedivé obálky, nikoli do žluté (senátní) obálky. A samozřejmě i naopak.

Foto: ČTK

Autor: - red -



Diskuse

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Šéfredaktor časopisu TÝDEN František Nachtigall.

Editorial
Nejlepší lékaři v Česku

Zahajujeme v Česku unikátní projekt, seriál, který by se dal zjednodušeně nazvat Nejlepší lékaři v Česku. Naši redaktoři po dobu několika měsíců hovořili... víceDiskuse (6)

Premiér Petr Nečas (vpravo) a ministr průmyslu Martin Kocourek.

Reformy
ODS žádá finanční ústavu. Vláda potřebuje pomoc opozice

Občanští demokraté chtějí, aby vláda do konce roku připravila ústavní zákon o rozpočtové kázni, zavazující vlády k vyrovnanému hospodaření. V příštím roce by... víceDiskuse (16)

Bohuslav Svoboda je kandidátem ODS na primátora Prahy.

Kandidát na primátora
Svoboda: Nebudu loutkou, to raději odejdu

Rozhovor Gynekolog a vysokoškolský pedagog Bohuslav Svoboda je kandidátem ODS na pražského primátora dva dny. O podpoře od premiéra Petra Nečase, o zákulisí svého... víceDiskuse (6)

Václav Klaus mladší, poradce ministra školství.

Byrokracie
Ani ministr školství teď nemůže učit, kritizuje zákon Klaus jr.

Rozhovor Ředitel vzdělávací společnosti PORG Václav Klaus mladší se v pondělí poprvé sešel s ministrem školství Josefem Dobešem. Z pozice jeho poradce má omezit... víceDiskuse (12)




Časopis Týden

Předplaťte si časopis Týden

V čísle 08/2024 najdete >




Týden

Sedmička

Interview

Instinkt

TV Barrandov

Kino Barrandov